M. este terapeută de 5 ani. La începutul carierei, principalele ei nevoi erau siguranța și constanța. Singurul ei obiectiv era să nu rămână fără clienți.
Prima bornă pentru M. a fost când a conștientizat importanța propriului proces de creștere personală. „Am realizat că în terapie, eu sunt instrumentul”, mi-a spus ea.
Limita creșterii tale antreprenoriale este dată de limita dezvoltării tale personale.
Odată ce au trecut primii 3 ani, a apărut o nouă provocare. Tot mai mulți clienți o contactau, iar ea a început să se întrebe: „Cât pot să duc? Cum evit capcana burnout-ului?”.
Mult timp, a ezitat să-și crească prețul. Însă odată ce și-a asumat evoluția ei ca terapeut, venită din investiția în supervizări și cursuri costisitoare, și-a depășit temerile. Încă mai caută echilibrul dintre valoarea pe care o oferă și prețul pe care-l cere, dar un lucru e cert, M. a înțeles că percepția contează: „Dacă ai un preț mic, clienții își pun întrebări cu privire la calitatea serviciilor tale”.
Deși i-a fost frică, a acceptat invitația de a deveni formator și de a-i învăța pe alții să devină terapeuți. Durerea declanșată de retrăirea unei traume în acest nou rol au forțat-o să se vindece și să crească mental și emoțional.
În prezent, M. a început să-și dea voie să vadă terapia ca pe un business, însă crede că mai are pași de făcut până să devină un antreprenor profi. O împiedică „lipsa disciplinei și organizarea proastă”, dar și frica de birocrația și complicațiile care vin odată cu scalarea.
În plus, îi este frică să-și ia noi responsabilități: „Dacă familia mea o să aibă nevoie de mine, iar eu voi fi prea ocupată ca să le pot fi alături?”.
Când și-a dat voie să viseze, M. mi-a spus că i-ar plăcea să devină foarte bună pe vindecarea traumelor și să lucreze cu grupuri, nu doar cu clienți individuali.
Cum arată un plan de scalare pentru M.?
Mai întâi, să trecem în listă constrângerile evocate de M.:
Frica de birocrație;
Organizarea proastă și lipsa disciplinei:
Teama de a-și afecta viața personală și familia.
Apoi, să revizuim aspirațiile:
Competență în lucrul cu trauma;
Terapie de grup în tabere rezidențiale și weekenduri live;
Deschiderea unei clinici.
În antreprenoriat, ceea ce te duce la primul nivel, nu te duce și la următorul. Dimpotrivă, fix modul de gândire care te-a ajutat începe să te încurce.
Prima credință limitativă este să crezi că veniturile tale depind doar de timpul pe care-l investești. După 5 ani de prestat un serviciu plătit cu ora, M. are nevoie să internalizeze următoarea paradigmă:
Oamenii nu vor timpul tău, ei vor rezultatele pe care tu îi poți ajuta să le obțină.
A doua credință limitativă este să crezi că scalarea înseamnă automat un business tradițional (clinică), care vine la pachet cu angajați, birocrație și stres.
Există o cale diferită, fără toată bătaia de cap pe care ți-o dă administrarea unei afaceri clasice.
M. vrea ca businessul său să fie mulat pe lifestyle-ul pe care-l dorește, nu invers. Mai exact, M. vrea să aibă timp pentru familie, învățare, sport și călătorii.
În loc să facă scalare prin angajați, M. poate folosi alte pârghii de creștere: tehnologia și media.
Alege o nișă cât mai specifică și construiește un monopol personal;
Devine expert recunoscut pe nișa sa prin creare de conținut online (media);
Poziția de expert îi permite să crească prețurile și să-și diversifice veniturile prin crearea de produse digitale (tehnologia).
Din fericire, M. deja bifează câțiva pași. Mai rămâne să-și completeze strategia cu câteva componente.
Strategie pentru scalarea de business
➡️ Brand personal bine definit
M. are o bilă albă pentru că a înțeles că un brand personal puternic se bazează pe specializare.
Specializarea este calea către măiestrie.
Intenția ei de a se concentra pe subiectul traumei este lăudabilă, mai rămâne să identifice o nișă bine definită de clienți, pe baza unor criterii demografice și psihologice concrete.
Cu cât nișa este mai îngustă, cu atât își va dezvolta abilități unice pentru a rezolva o anumită problemă, iar asta îi va oferi statutul de monopol.
➡️ Expert recunoscut pe o nișă specifică
M. mai are o bilă albă pentru că a devenit trainer într-o școală de formare în terapie, depășindu-și lipsa de încredere în capacitățile sale.
Sugestia mea este să devină creator de conținut în online. Televiziunea, radioul și ziarele, acești gatekeepers care dictau cine devine vizibil și cine nu, sunt pe moarte. Acum orice om care are un telefon poate porni propriul newsletter, podcast sau vlog și se poate poziționa ca expert în fața unei audiențe bine definite.
Uneori, mai ales când vinzi servicii recurente business-to-business, este suficient ca 100 de oameni potriviți să te urmărească online și să te considere expert de top pe o anumită problemă.
➡️ Servicii transformate în produse
M. a intuit bine direcția optimă. Pe viitor, își dorește să-și împacheteze serviciile în programe pentru grupuri: tabere rezidențiale și weekenduri live.
Următorul pas pentru M. este să-și sistematizeze propria abordare, în așa fel încât să-și poată transpune Proprietatea Intelectuală în produse digitale: ebook, curs online, aplicație, test online etc. Sistematizarea înseamnă să-și crească nivelul de organizare și disciplină și să-și dezvolte gândirea sistemică.
Avantajul investiției în crearea de produse digitale este că pot fi vândute în număr nelimitat. Bineînțeles, produsele vor fi cumpărate doar în măsura în care M. bifează condițiile de mai sus: 1) are un brand personal bine definit; 2) este o expertă recunoscută pentru nișa sa; 3) își sistematizează metoda de lucru.
—
Dacă ești antreprenor în servicii și vrei un business adaptat stilului tău de viață, a venit timpul să-ți lărgești perspectiva și să gândești creativ. Ai mai multe opțiuni decât crezi!
Eu te pot ajuta cu o sesiune de strategie gratuită. Durează 30 de minute și se întâmplă pe Zoom.
Programează-te aici: https://calendly.com/bravcoaching/30min
—
Curaj!
Igor