Am crescut la țară, într-un sat din centrul Basarabiei.
Familia tatălui meu a fost una de oameni muncitori. De luni până sâmbătă, din zori și până la asfințit, se muncea pe rupte.
Uneori, toamna, lucram chiar și duminica. Porumbul de pe deal nu ținea cont de zilele de odihnă, trebuia cules.
Acum trăiesc lângă Iași, într-un duplex cu o grădină mică în spate.
Munca mea fizică s-a redus la tuns gazonul, scos gunoiul și pornit aspiratorul robot. Dar mai există o parte din mine care îmi spune că, dacă nu muncesc din greu, nu merit să mă relaxez și să mă bucur de viață.
În special, urăsc diminețile leneșe care se întind până la 10-11. În astfel de zile sunt irascibil, arunc critici nedrepte și îmi simt corpul încordat ca o strună gata să se rupă. De aici și cele mai multe conflicte cu Cristina, soția mea.
Ca să nu mă simt vinovat, îmi caut ceva de lucru în fața laptopului.
Munca mea devine haotică, fără bucurie și limpezime. Muncesc mult, dar degeaba. Anxietatea mă face să procrastinez, îmi uit prioritățile și nu-mi dau voie să mă odihnesc.
Credința din spatele acestor comportamente este: Trebuie să muncesc din greu ca să-mi merit existența.
Nu strategic, nu echilibrat și fără bucurie. Ci pur și simplu din greu.
Oare te regăsești și tu în acest pattern?
🔥 Mitul muncii din greu
Cei mai mulți dintre noi trăiesc cu convingerea că munca trebuie să fie grea, că trebuie să fim mereu ocupați și că oboseala este a badge of honor.
Ai fața boțită, te plângi că ai dormit puțin și ești sunat la fiecare 5 minute? Primești apreciere și respect.
Te plimbi în parc, prioritizezi somnul și îți iei timp pentru lectură? Ești văzut ca un ciudat.
Când facem liniște în minte, vedem lucrurile și activitățile care ne aglomerează inutil viața. Iar mare parte dintre ele ne sunt împinse din exterior.
Am auzit atât de des în copilărie că „trebuie să fii în rând cu lumea” sau că „așa se face”, încât rulăm și acum după aceleași reguli.
💧 Munca deșteaptă
Imaginează-ți că ești odihnit, relaxat și concentrat pe ceea ce ai de făcut.
Muncești cu bucurie la treburile esențiale, fără să procrastinezi și să te pierzi în activități minore. Ai o stare de flow care te face creativ și încrezător în deciziile pe care le iei. Prioritățile îți sunt clare, distragerile sunt puține iar ceea ce faci este de calitate.
Ai un program de muncă, limite privind social media și reguli de comunicare cu colaboratorii tăi. Zilnic, blochezi în calendar timp pentru deep work.
Nu mai simți frustrare că pierzi timpul, ci te uiți cu recunoștință la ziua care tocmai s-a încheiat.
Ești mulțumit și împlinit.
🌟 Invitație la explorare
Nu știu rețete, scurtături sau hack-uri care te duc spre acest ideal.
Fiecare persoană trebuie să-și găsească propria formulă prin care să-și gestioneze timpul pe care îl are la dispoziție.
Însă există câteva fundamente pe care le-am regăsit în filosofie, psihologie sau neuroștiință și pe care le-am testat în lucrul cu mine și cu clienții mei.
Unul dintre aceste fundamente este „Fă liniște în minte”.
Pentru mine, acest lucru este atât de important încât tot ce fac este aliniat la misiunea mea de a liniști mințile antreprenoriale.
Brici Newsletter, clubul Antreprenori în Natură sau programul Brav Coaching sunt proiectele prin care ajut antreprenorii să-și facă facă liniște în minte și ordine în business.
Așa că în ediția următoare, voi povesti mai multe despre acest subiect. Îți voi arăta cum să-ți eliberezi mintea de stres ca să te poți concentra pe ceea ce contează cu adevărat.
Până atunci, împărtășește-mi din experiența ta.
Spune-mi cu ce te confrunți în munca ta de zi cu zi, ce te-ar putea ajuta să te simți mai relaxat și concentrat și cum reușești să-ți gestionezi stresul.
Aștept cu nerăbdare să citesc despre provocările și reușitele tale.
Curaj,
Igor
Foarte misto editia 💛 Apreciez ca te duci in profunzime intr-un newsletter short form, you're one of the few 🙏🏻