Bună!
În februarie anul trecut, am publicat un interviu cu un tânăr remarcabil, Vlad Caluș, cunoscut în online ca Minimalistu.
Am vorbit despre independență financiară, investiții, bogăție și multe altele.
La 27 de ani, Vlad a reușit să acumuleze un portofoliu de investiții de 200.000 euro. El și-a sintetizat toate lecțiile în cartea „Independență financiară în 7 pași: Ghid complet de investiții”.
Este o carte cu sfaturi practice, adaptată la contextul românesc, care lipsea din librăriile noastre. O recomand cu drag!
Briciul săptămânii
M-a pus pe gânduri o întrebare descoperită recent în cartea The Art of Less Doing, scrisă de Ari Meisel:
Ce ai face dacă ar fi să muncești o singură oră pe zi?
Deși am o compulsie spre a fi mereu ocupat, conștientizez că „busyness-ul” e un mod stupid de a-mi petrece viața.
Am început să funcționez mult mai bine de când mi-am setat limite ferme: nu lucrez serile și în weekend și nu am mai mult de 3 proiecte simultan.
„Ce ai face dacă ar fi să muncești doar oră pe zi?” împinge aceste limite la extrem și te ajută să găsești esențialul.
—
Mai puțină muncă, mai multă viață
Vreau să-mi optimizez timpul, dar nu o fac de dragul optimizării, ci pentru ca să fac loc activităților care-mi aduc împlinire.
Ramit Sethi, autor al cărții I Will Teach You to Be Rich, promovează conceptul de Rich Life. El argumentează că valoarea banilor este dată de modul în care-i utilizezi pentru a trăi așa cum îți dorești.
Rich Life nu înseamnă lux și opulență, ci mai degrabă o viață împlinită și cu sens. Ramit susține că fiecare om are propria versiune de viață bogată, aliniată la propriile valori și aspirații.
Dacă ar fi să facem o paralelă între bani și timp, o viață bogată înseamnă să-ți petreci timpul așa cum îți dorești. Să nu simți că timpul tău aparține altora, să nu fii mereu pe fugă și să nu te plângi constant că nu ai timp.
O viață bogată presupune să ai control asupra programului tău și să-ți dedici timp activităților care îți aduc bucurie și împlinire.
Pentru mine, o viață bogată înseamnă:
✔️ Plimbări de unul singur prin pădure.
✔️ O cafea în oraș cu Cristina, soția mea.
✔️ Timpul petrecut cu Ella, fiica noastră.
✔️ Cititul dimineața, în grădină.
✔️ Aventurile sportive și outdoor care-mi testează limitele.
Te invit să reflectezi la ce înseamnă o viață bogată pentru tine. Cum arată „mai puțină muncă, mai multă viață” în cazul tău?
—
Rezultat maxim cu efort minim
Întrebarea „Ce ai face dacă ar fi să lucrezi o singură oră pe zi?” are mult sens. Iată de ce:
👉 Intervalul de aur este un concept din psihologie și neuroștiință care sugerează că oamenii au un interval de aprox. 90 de minute pe zi de productivitate maximă. Îi mai zicem stare de flux sau being in the zone.
👉 Principiul Pareto spune că 20% din eforturile noastre produc 80% din rezultate. Asta înseamnă că o mare parte din activitatea noastră are un randament foarte mic (80% din eforturi produc doar 20% din rezultate).
👉 Legea lui Parkinson zice că munca se extinde până umple tot timpul alocat pentru a fi finalizată. Când îți acorzi 3 ore pentru un task, îți va lua 3 ore, chiar dacă ar putea fi făcut în 30 de minute.
Pe baza acestor argumente, concluzia este următoarea:
Dacă muncești 1 oră pe zi în intervalul tău de productivitate maximă, concentrându-te doar pe sarcini importante și respectând deadline-uri stricte, vei realiza mai mult decât atunci când lucrezi 8 ore la task-uri neimportante, în timp ce procrastinezi și îți distragi atenția.
Bonus
Joint Acount pe Revolut este cel mai bun tool pentru a monitoriza veniturile și cheltuielile în familie. Eu și Cristina punem toți banii câștigați într-un cont comun și facem toate plățile din același cont. Pe lângă faptul că avem transparență totală, e simplu să facem un raport financiar la final de lună.
Conjurația imbecililor este ultimul roman clasic pe care l-am citit. În fiecare dintre noi există o parte penibilă, egoistă și ruptă de realitate. Cred că această carte te poate ajuta să devii conștient de ea și să fii un pic mai smerit.
Curaj!
Igor