

Discover more from Brici Newsletter
Salut!
Bun venit pe Brav Newsletter.🤗
Dacă încă nu te-ai abonat, acum e momentul.
Beau un pahar de apă rece în timp ce mirosul cafelei de pe masă îmi intră în nări. Iau o gură de cafea, îmi suflec mânecile (metaforic vorbind, pentru că sunt 34 de grade afară) și mă apuc de treabă.😉
Săptămâna asta avem în program:
un gând despre galopul minții
un plan pentru pauză și renunțare
o poezie-meditație
inspirația
Văzându-și prietenul călare pe un cal în galop, un bărbat îi strigă: „Unde te grăbești?”
Prietenul îi răspunde: „Nu știu! Întreabă calul!”
Citind povestea asta undeva, am simțit că e despre mine. Am fost mult timp călare pe un cal care alerga fără oprire într-o direcție necunoscută. Galopul minții mele nu-mi dădea voie să-mi trag răsuflarea și apoi să decid încotro vreau să mă îndrept.
Am învățat de-a lungul timpului să trăiesc momente de pauză, suficiență și plenitudine, mai ales când sunt alături de cei mai dragi oameni sau hoinăresc prin pădure.
Nu e nimic în neregulă cu noi
Și acum, de cele mai multe ori, mintea mea e în galop. Dar am înțeles între timp că e ceva firesc.
Evoluția creierului nostru a fost dictată de nevoia de supraviețuire. Frica și agitația ne-au servit atunci când ne pândeau prădătorii.
Mecanismele s-au păstrat, deși nu mai sunt prădători în apropiere. Noile pericole percepute de creierul nostru vin din tehnologie și din schimbarea și incertitudinea aduse de viața modernă.
Adevărul este că nu e nimic în neregulă cu noi. Mintea noastră funcționează foarte bine și face exact ceea pentru ce a fost antrenată: să reacționeze la diverși stimuli. Dar dacă facem din algoritmii rețelelor de socializare, notificările de pe telefon sau email-uri niște prădători, lupta e pierdută din start.
Soluția nu este să luptăm cu ceea ce ne distrage atenția, ci să ajungem în punctul în care această luptă nu mai e necesară.
—
provocarea
Am testat pe propria piele și în sesiunile de coaching o provocare în doi pași pentru a pune STOP. Acești pași te vor ajuta să creezi un spațiu în care să fii conștient, să fii prezent și să iei decizii de care vei fi mulțumit.
I. Exersează să nu faci nimic
Blaise Pascal scria: „Am descoperit că nefericirea oamenilor provine dintr-un singur lucru, acela că nu pot sta liniștiți în propria lor cameră.”
Dacă nu suportăm disconfortul de a nu face nimic, vom face multe alegeri proaste în privința timpului nostru doar ca să evităm acest disconfort.
De exemplu, deși știu că am nevoie de o pauză, dau scroll pe Facebook doar ca să nu stau cu sentimentul de frustrare pe care mi-l creează lipsa de inspirație în timp ce scriu acest newsletter.
În alte cazuri, amân împlinirea pe care mi-o oferă o plimbare în natură pentru că mă simt dator să fac ceva, să fiu mereu productiv.
Când reușesc să iau pauză, îmi opresc tendința de a evada din emoțiile pe care le trăiesc, mă echilibrez și reușesc să iau decizii mai bune.
Fiecare dintre noi are nevoie să-și găsească propria rețetă prin care să pună STOP. Pentru mine funcționează următoarele lucruri:
Ies afară dimineața pentru 10 minute și stau la soare, pur și simplu. Descoperă mai multe beneficii ale acestui obicei zilnic (link);
În timp ce sunt la birou, mă opresc și ies afară pentru 2-3 minute ori de câte ori mă simt blocat sau agitat;
O dată pe săptămână, fac o plimbare de o oră prin pădure.
II. Alege la ce renunți
Spațiul pe care-l creăm prin aceste pauze ne ajută să vedem unde este forfotă fără sens în viața noastră și să decidem la ce spunem STOP.
Odată ce oprim zarva mentală, ne va fi mai ușor să renunțăm la lucrurile care ne țin în starea de agitație, neliniște și îngrijorare, fără să merite acest cost.
Uneori, facem chestii neimportante pe pilot automat și asta ne creează o stare proastă. Alteori, trebuie pur și simplu să încetinim și să prioritizăm ce merită să rămână și să renunțăm la celelalte. Reiau un pasaj dintr-un newsletter anterior.
Pe lângă faptul că trebuie să înveți să spui NU lucrurilor nesemnificative, care doar îți distrag atenția, mai e nevoie să înveți să spui NU și unor lucruri importante, pe care chiar vrei să le faci. Adevărul e că ai doar o viață la dispoziție, iar timpul tău este limitat.
Sursa: Despre priorități (link)
—
recomandarea
Concluzia mea după un an de lucru cu clienții din rolul de coach este că avem tendința să stăm prea mult în zona rațională. Ne subestimăm partea imaginativă și emoțională și încercăm să rezolvăm totul cognitiv.
Clienții mei sunt uimiți de resursele interioare pe care le descoperă după ce facem un exercițiu de respirație sau de vizualizare.
Am dat întâmplător de această poezie-meditație și am simțit că a atins ceva din mine. Am trăit liniște și împlinire pentru că m-a dus într-un moment din trecut.
O las aici, poate te atinge și pe tine.
SOMETIMES
by David Whyte
Sometimes
if you move carefully
through the forest,
breathing
like the ones
in the old stories,
who could cross
a shimmering bed of leaves
without a sound,
you come to a place
whose only task
is to trouble you
with tiny
but frightening requests,
conceived out of nowhere
but in this place
beginning to lead everywhere.
Requests to stop what
you are doing right now,
and
to stop what you
are becoming
while you do it,
questions
that can make
or unmake
a life,
questions
that have patiently
waited for you,
questions
that have no right
to go away.
Dacă ești antreprenor sau freelancer și ai nevoie de un însoțitor pe calea ta spre împlinire, te invit pe Brav Coaching.
—
Sunt recunoscător că ai citit până la capăt.
Pe data viitoare,
Igor
STOP. Despre pauză și renunțare
Îmi place mult modalitatea ta de a expune lucrurile importante într-un cumul de cuvinte potrivite și ușor de perceput. Fiecare Brav newsletter mă aduce mai aproape de cine trebuie să fiu, datorită impulsului informațional oferit de tine.
Îți mulțumesc!
🙏👷🏼♂️🧱